Jest moją ulubioną zapiekanką. Są to tak zwane prażuchy bądź pieczonki, oryginalnie pieczone w żeliwnym kociołku. W warunkach domowych można je przyrządzić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym.
Potrzebne produkty:
5-6 dużych ziemniaków
2 kiełbasy
boczek
1 duża cebula
opcjonalnie biała kapusta
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
czerwona papryka ostra lub słodka
olej
Sposób przygotowania:
Obieramy 5-6 dużych ziemniaków, kroimy w talarki średniej grubości. Kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę. Obieramy cebulę, a następnie kroimy w piórka.
Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy skórą z boczku lub liśćmi kapusty. Następnie układamy warstwowo ziemniaki posypując solą, pieprzem, papryką i przyprawą do ziemniaków. Przykrywamy boczkiem, cebulą i kiełbasą, po czym kolejno ziemniakami itd. Tak przygotowane produkty polewamy niewielką ilością oleju. Pieczemy w temp. 180 stopni około 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz