piątek, 15 listopada 2013

Zapiekanka ziemniaczana



Jest moją ulubioną zapiekanką. Są to tak zwane prażuchy bądź pieczonki, oryginalnie pieczone w żeliwnym kociołku. W warunkach domowych można je przyrządzić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym.


Potrzebne produkty:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 kiełbasy
  • boczek
  • 1 duża cebula
  • opcjonalnie biała kapusta
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
  • czerwona papryka ostra lub słodka
  • olej



Sposób przygotowania:

  1. Obieramy 5-6 dużych ziemniaków, kroimy w talarki średniej grubości. Kiełbasę kroimy w plastry, boczek w kostkę. Obieramy cebulę, a następnie kroimy w piórka.
  2. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy skórą z boczku lub liśćmi kapusty. Następnie układamy warstwowo ziemniaki posypując solą, pieprzem, papryką i przyprawą do ziemniaków. Przykrywamy boczkiem, cebulą i kiełbasą, po czym kolejno ziemniakami itd. Tak przygotowane produkty polewamy niewielką ilością oleju. Pieczemy w temp. 180 stopni około 1 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz