czwartek, 12 grudnia 2013

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Dzisiaj przepyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na obiad jak i ciepłą kolację.




Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie makaronu typu rurki (30 g)
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 kiełbasy
  • ser żółty do posypania zapiekanki (najlepiej gouda)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody

                                                        










Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy na drobno i smażymy na patelni z odrobiną oleju. Cebulę siekamy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Smażymy do zrumienienia cebuli.


Kiełbasę kroimy na ćwiartki i przesmażamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. 
Makaron łączymy z pieczarkami i kiełbasą.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem przekładamy połączone produkty.
Jajka rozmącić w mleku, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać danie.


Zapiekać w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez 20 min.
Ketchup mieszamy z koncentratem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Po 20-stu minutach polewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz