Dzisiaj przepyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na obiad jak i ciepłą kolację.
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie makaronu typu rurki (30 g)
- 6 dużych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 kiełbasy
- ser żółty do posypania zapiekanki (najlepiej gouda)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy na drobno i smażymy na patelni z odrobiną oleju. Cebulę siekamy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Smażymy do zrumienienia cebuli.
Kiełbasę kroimy na ćwiartki i przesmażamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Makaron łączymy z pieczarkami i kiełbasą.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem przekładamy połączone produkty.
Jajka rozmącić w mleku, doprawić solą i pieprzem, a następnie polać danie.
Zapiekać w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez 20 min.
Ketchup mieszamy z koncentratem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Po 20-stu minutach polewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz