wtorek, 28 stycznia 2014

Mięsna zapiekanka z makaronem spaghetti




Dzisiaj proponujemy sycącą zapiekankę z mięsem mielonym. Wszystkim osobą, które lubią spaghetti bolognese, również ta zapiekanka powinna zasmakować.

Potrzebne produkty:

  • 1/2 paczki makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 małe cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa - wołowa
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso mielone smażymy na oleju, dodajemy sól, pieprz oraz paprykę mieloną. 


Obieramy cebulę i kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, 


łączymy z mięsem i razem smażymy.

W szklance przygotowujemy bulion, mieszając wodę z kostką bulionową. Wlewamy do mięsa, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. 


Gotujemy jeszcze przez około 10 min.
Makaron spaghetti gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu na al dente. Odcedzamy.



Do kubeczka wlewamy jogurt, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz rozbełtane jajko. Wszystko mieszamy trzepaczką.


Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy na zmianę makaron, sos pomidorowo-mięsny, makaron, sos pomidorowo-mięsny. 




Całość polewamy sosem jogurtowo-jajecznym.


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 20 min. 

Na tarce o grubych oczkach trzemy żółty ser. Posypujemy zapiekankę i zapiekamy jeszcze przez około 
10 min.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz