sobota, 22 lutego 2014

Chilli con carne



Potrzebne składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula

  • 2 papryk
  • 1 ząbek czosnku

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Dalej podsmażamy. Gdy cebula i czosnek uzyska złocisty kolor dodajemy mięso mielone. 


Podsmażamy na wolnym ogniu. Pomidory kroimy na mniejsze części, dodajemy wraz z zalewą do mięsa. Wlewamy bulion i passatę pomidorową po czym dusimy około 20 min. 


Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chilli. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną paprykę i gotujemy kolejne 5 min od czasu do czasu mieszając. 



Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy jeszcze przez 5 minut.



Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz