Złocisty kurczak w sosie curry urozmaiciło nasz jadłospis. Dodatek białego wina sprawia iż danie to ma niepowtarzalny smak i aromat.
Potrzebne składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sos sojowy ciemny -1 łyżka
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki Złocistej przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób wykonania:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę.
Do małej miseczki lub moździerza wsypujemy sypkie przyprawy, mieszamy.
Pierś z kurczaka przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę i połowę uzyskanej mieszanki przypraw. Mieszamy.
Mięso marynujemy w lodówce pod przykryciem około 2 h.
Po zamarynowaniu mięso przekładamy do woka, podsmażamy na odrobinie oliwy.
Dodajemy pozostałą cześć mieszanki przypraw, mieszamy.
Po 1 minucie wlewamy wino, a następnie dodajemy jogurt naturalny. Gotujemy przez chwilę.
Curry to jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/