niedziela, 23 lutego 2014

Kurczak curry po naszemu

Złocisty kurczak w sosie curry urozmaiciło nasz jadłospis. Dodatek białego wina sprawia iż danie to ma niepowtarzalny smak i aromat.


Potrzebne składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sos sojowy ciemny -1 łyżka
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki Złocistej przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób wykonania:

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. 


Do małej miseczki lub moździerza wsypujemy sypkie przyprawy, mieszamy. 


Pierś z kurczaka przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę i połowę uzyskanej mieszanki przypraw. Mieszamy. 



Mięso marynujemy w lodówce pod przykryciem około 2 h.
Po zamarynowaniu mięso przekładamy do woka, podsmażamy na odrobinie oliwy.


 Dodajemy pozostałą cześć mieszanki przypraw, mieszamy. 



Po 1 minucie wlewamy wino, a następnie dodajemy jogurt naturalny. Gotujemy przez chwilę.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Curry to jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka ;)
    Zapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń