czwartek, 5 grudnia 2013

Uszka z grzybami Krysi

Już niedługo święta, dlatego razem z mamą przygotowujemy uszka z grzybami. 


Potrzebne składniki:

Farsz grzybowy:

  • garść suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • mąka pszenna
  • sól
  • letnia woda

Sposób przyrządzenia: 

Suszone grzyby zostawiamy na noc w zimnej wodzie, po czym gotujemy do miękkości. Gdy ostygną mielimy przez maszynkę (drobne oczka). 
Cebulę kroimy na ćwiartki i mielimy przez maszynkę do osobnej miseczki. Następnie podsmażamy cebulkę na maśle do uzyskania złotego koloru.
Zmielone grzyby podajemy do podsmażonej cebulki i przez chwilę podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.



Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i odrobinę letniej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto przez około 10 min. Dzielimy na mniejsze części.



Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie ciasto. Za pomocą kieliszka wykrawamy kółka, po czym nakładamy niewielką ilość farszu. Zlepiamy brzegi ciasta, a następnie zlepiamy zewnętrzne części tworząc uszko. Uszka układamy na suchej ściereczce, aby nie przylepiały się do podłoża.





Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy uszka. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Po wyłowieniu cedzakiem polewamy olejem. Uchroni je to przed sklejeniem.

Uwielbiamy :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz