piątek, 13 grudnia 2013

Kotlety z soczewicy

Nie byłoby pomysłu na kotlety z soczewicy, gdyby nie pozostały farsz do pierogów.



Potrzebne składniki:

  • 1/2 opakowania zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • olej

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę płuczemy zimną wodą, gotujemy do miękkości około 30 minut. Odcedzamy.


Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Soczewicę łączymy z cebulą i smażymy jeszcze przez około 5 minut.


Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do miski przekładamy ryż oraz soczewicę z cebulką. Dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety obtaczając je w bułce tartej. 


Smażymy na oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz