Dzisiaj zupka robiona po raz pierwszy, aczkolwiek wyszła tak dobra, że postanowiłam ją umieścić na blogu.
Potrzebne składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 marchewka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 l wody
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- jogurt naturalny
Sposób przyrządzenia:
Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Do osobnego garnka przekładamy warzywa cedzakiem i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji, stopniowo dodając wywar warzywny. Zupę krem wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu, dodajemy masło. Czosnek kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy szczyptę bazylii, oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 min. Po nałożeniu na talerze dodajemy po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz