piątek, 6 grudnia 2013

Zupa krem z kalafiora

Dzisiaj zupka robiona po raz pierwszy, aczkolwiek wyszła tak dobra, że postanowiłam ją umieścić na blogu.


Potrzebne składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1 marchewka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 l wody
  • sól 
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • jogurt naturalny

Sposób przyrządzenia:

Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Do osobnego garnka przekładamy warzywa cedzakiem i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji, stopniowo dodając wywar warzywny. Zupę krem wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu, dodajemy masło. Czosnek kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy szczyptę bazylii, oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 min. Po nałożeniu na talerze dodajemy po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz